Прокурорската колегия изслуша всички кандидати и гласува трима нови български европейски

...
Прокурорската колегия изслуша всички кандидати и гласува трима нови български европейски
Коментари Харесай

Прокурорите от ВСС пратиха още 3 предложения на Лаура Кьовеши

Прокурорската гилдия изслуша всички кандидати и гласоподава трима нови български европейски делегирани прокурори (ЕДП).

Одобрените претенденти са:

1. Василен Бенчев – прокурор в Софийска районна прокуратура (7 гласа „ за ” и 1 „ срещу ”);

2. Михаела Райдовска - прокурор в Софийска градска прокуратура (7 гласа „ за ” и 1 „ срещу ”);

3. Юлиана Христова – прокурор в Софийска градска прокуратура (8 гласа „ за ” и нито един „ срещу ”).

За да станат назначенията факт обаче, би трябвало да ги утвърди управлението на Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

След като от претендентите Иван Кучиев(прокурор по злополуката с Милен Цветков, б.р.) се отхвърли, а Бойко Атанасов(следователят, който всекидневно кандидатства за най-разнобразни позиции, б.р.) и Милко Момчев не се явиха, през днешния ден колегията изслуша останалите.

Общо обаче България имаше 6 ваканции, тъй че даже тримата да бъдат утвърдени от централата в Люксембург, отново ще останат 3 незаети места за български ЕДП.

Още преди сполучливо да запълним броя си от 10 прокурори, по персонално гледище на Кьовеши на страната бяха отпуснати още 5 места. Затова и в състезанието през днешния ден се търсеха 6-има души. 

Ето и цялото известие на пресцентъра на Висш съдебен съвет:

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ИЗЛЪЧИ 3 КАНДИДАТУРИ В ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПОДБОР НА 6 ЕВРОПЕЙСКИ ДЕЛЕГИРАНИ ПРОКУРОРИ ЗА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

21 ноември 2022 година

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет след чуване на явилите се претенденти по азбучен ред в процедурата за асортимент на 6 европейски делегирани прокурори за Република България и извършеното гласоподаване с повдигане на ръка, по реда на член 17 от Правилата за асортимент на претенденти за европейски делегиран прокурор, излъчи следните кандидатури:

1. Василен Славчев Бенчев – прокурор в Софийска районна прокуратура – със 7 гласа „ За ” и 1 глас „ Против ”;

2. Михаела Спасова Райдовска - прокурор в Софийска градска прокуратура – със 7 гласа „ За ” и1 глас „ Против ”;

3. Юлиана Миткова Христова – прокурор в Софийска градска прокуратура – с 8 гласа „ За ” и нито един глас „ Против ”.

Не е извършено чуване на претендента Иван Кучиев – прокурор в Софийска градска прокуратура, заради постъпил отвод от присъединяване, както и на претендентите Бойко Атанасов – следовател в Следствен отдел в Софийска градска прокуратура и Милко Момчев – прокурор в Софийска градска прокуратура, заради отсъствие.

Процедурата пред Висшия правосъден съвет не е крайна, след взимане на своето решение, Прокурорската гилдия следва да уведоми Европейския основен прокурор посредством Министъра на правораздаването, за излъчените претенденти.

Василен Бенчев има над 9 години юридически стаж, като в интервала от 2013 година до 2015 година е младши прокурор в Софийска районна прокуратура, а оттогава и до сегашния миг е прокурор там. През 2020 година е командирован в Специализирана прокуратура, а от 01.08.2022 година за период от 12 месеца е командирован да извършва функционалностите на прокурор в Софийска градска прокуратура. Има сан „ прокурор в Оперативна програма “, като през 2019 година е придобил статут на несменяемост. Притежава тапия от Софийски университет „ Св. Климент Охридски ” магистър по специалността „ Право ”, добита през 2011 година Притежава удостоверение за чуждоезикова специализация на британски език с ниво С1 съгласно Общата европейска езикова рамка на Съвета на Европа. Участвал е в семинари и образования за корупция и корупционни закононарушения, рушвет, присвоителни закононарушения, наказателна отговорност за нарушавания при възлагане и осъществяване на публични поръчки, взаимни старания за битка с трансграничната проведена престъпност, потребление на данни за гонене на комплицирани финансови измами и корупционни закононарушения, взаимни екипи за следствие.

Михаела Райдовска има над 16 години юридически стаж, като в интервала от 2006 година до 2009 година е младши прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас, за 4 месеца през 2009 година е прокурор там, а в интервала от 2009 година до 2010 година е прокурор в Районна прокуратура – Бургас. От 2010 година до 2017 година е прокурор в Софийска районна прокуратура, а през 2017 година стартира работа като прокурор в Софийска градска прокуратура, като от 1 декември 2017 година до 15 юли 2020 година е заместник-градски прокурор, оттогава и до сегашния миг е прокурор в същия орган, като работи в отдел „ Международен “ на Софийска градска прокуратура. Има приключено юридическо обучение в Югозападен университет " Неофит Рилски " – Благоевград. През 2010 година придобива статут на несменяемост, а през 2020 година е нараснала в сан „ прокурор във ВКП и ВАП “. Преминала е курс по юридическа терминология на британски език и има документи от семинари извършени във Франция и в Румъния.

Юлиана Христова има над 21 години юридически стаж, като професионалната си кариера стартира отвън органите на правосъдната власт като юрист, която служба извършва в интервала от 2000 година до 2008 година За малко е специалист към Инспектората на Висшия правосъден съвет, а от м. ноември 2008 година и до сегашния миг е прокурор в Софийска градска прокуратура. Към сегашния миг работи в отдел „ Международен, осъществяване на наказванията и наказателно-съдебен контрол “. Има тапия за висше обучение по специалността „ Право ” от Югозападен университет „ Неофит Рилски “, издадена през 1999 година През 2013 година е нараснала в сан „ прокурор във ВКП и ВАП “, а през 2014 година придобива статут на несменяемост. Притежава С1 равнище на притежаване на британски език. Присъствала е на редица семинари и образования в България, Белгия, Германия, Франция и Румъния.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР